Muntanya inclusiva

Pot sorprendre aquest apel·latiu, aquest terme utilitzat, tot i que darrerament es comença a sentir i a llegir força en diferents mitjans. L’excursionisme tothom el coneix, però l’excursionisme INCLUSIU, què és exactament? Doncs és la pràctica de l’excursionisme tradicional obert a tothom, i això vol dir, obert també a persones que tenen capacitats diverses. Persones que sense el suport d’una entitat i d’altres persones voluntàries no podrien gaudir d’aquesta pràctica esportiva en un entorn natural o de muntanya amb les millors condicions socials i la màxima seguretat. Aquesta discapacitat pot ser psíquica, cognitiva, orgànica, sensorial (auditiva o visual), i també física.

Logotip de la Secció de Muntanya Inclusiva del Centre Excursionista de Terrassa (copyright), secció amb la qual organitzem de forma coordinada amb el nostre Centre les activitats inclusives dins del terme de Rellinars.

De moment l’activitat inclusiva s’ha començat acompanyant persones cegues o amb baixa visió i/o audició a la muntanya. I aquest acompanyament es fa amb la tècnica de la barra direccional (vegis logotip), que consisteix en crear equips independents de tres persones agafades totes elles en una barra ferma i extensible fins a 3 mt de llargada a modus de barana, i a l’altra mà un bastó de seguretat  i prospecció del terreny. Al davant hi va una persona que fa de guia de l’equip (anomenat G1) que va informant i anticipant de les característiques del terreny i l’entorn a la segona persona, que sempre és la persona guiada, amb baixa o nul·la visió i/o audició (anomenat B1 o B2). La tercera persona del darrere generalment també fa de guia (anomenat G2), i va finalitzant algunes indicacions del G1 a la persona guiada, com ara l’instant precís de baixar el cap, però sobretot, fa de timó per dirigir correctament amb la barra a la persona guiada.

Aquesta tècnica aporta molta seguretat a les persones que pateixen discapacitat visual perquè progressen en el medi agafats d’una barana de forma permanent, i a més amb un bastó que els ajuda a inspeccionar el terreny i notar aquells trets que li van anticipant els dos guies, el G1 i el G2. 

Hem fet també guiatges a persones que tenen altres capacitats diverses però amb mobilitat molt limitada o nul·la. Aquests guiatges es fan habitualment amb cadira joëlette, però a diferència de la barra direccional, que solament requereix de dos voluntaris per persona guiada, la cadira joëlette en requereix mínim sis, i segons l’itinerari, potser encara més.

Volem que totes les persones que vulguin accedir al medi natural o a la muntanya, ho puguin fer si volen, i no només si poden.

Actualment estem organitzant dues sortides mensuals per la geografia de Catalunya en coordinació amb el Centre Excursionista de Terrassa (CET), i de tant en tant en farem algunes per dins del terme de Rellinars. Seran aquestes les que publicarem detalladament a la nostra web per fer-ne la màxima difusió entre la gent del nostre poble. Però tothom pot consultar les activitats que es van programant clicant al següent logotip del CET i apuntar-se a les que més us engresquin. El Centre Excursionista de Terrassa també manté aquesta oberta a tothom (socis/es o no) i gratuïta (assegurança a càrrec del CET).

Amb tot, us animem des d’aquí a que proveu aquesta experiència amb nosaltres, que no us deixarà indiferents.

Salut i muntanya!