Roques

Homenatge audiovisual a les matonaires de Montserrat

RELLINARS VISUALS

Cicle audiovisuals de muntanya

28 octubre 2023

  • Dissabte, 28 d’octubre
  • 19:00 h
  • Sala Casal de Cultura, edifici Escola (Plaça Ajuntament s/n)
  • Projecció de l’audiovisual produit pel col·lectiu El Brogit (Castellbell i el Vilar), i ens acompanyaran també els responsables de la producció: Anna Oliveras, Genís Frontera i Margalida Mulet.
  • Durada audiovisual: 1 hora
  • Durada aproximada acte: 130 minuts, inclosos presentació i precs i preguntes.
  • Acte obert a tothom, però amb sistema de taquilla inversa. Aquest sistema és un exercici de responsabilitat per a l’espectador, que pot entrar lliurement i gaudir de la projecció, i en acabar decideix també lliurement quina quantitat vol pagar. Els diners recollits es destinaran integrament a finançar el cost d’aquest audiovisual d’iniciativa privada.

SINOPSI

Les matonaires eren dones pageses dels pobles de la falda de la muntanya de Montserrat, que pujaven a vendre productes (horta, aviram, conills i mató) davant del monestir per abastir d’aliments les persones allotjades a les cel·les de l’abadia i també els visitants. Aquesta feina era molt dura ja que, als inicis, les dones pujaven la muntanya a peu diàriament i carregades amb els cistells.

L’Àngela, la Conxita, la Maria Helena, la Núria, la Neus i la Rosa tenen entre 85 i 99 anys. Són les protagonistes de ‘Roques’, el documental que reivindica les matonaires, les últimes dones que van viure exclusivament de treballar la terra als peus de Montserrat, entre els anys vint i setanta del segle XX.

Produït pel col·lectiu bagenc El Brogit, explica en primera persona i a través de recreacions històriques, el paper que van desenvolupar aquestes pageses, pioneres en un món tradicionalment masculí, per portar el pa a casa i iniciar un mercat de muntanya davant del monestir de Montserrat.

El documental es va presentar el passat 15 d’abril al Teatre Conservatori de Manresa.

GALERIA D’IMATGES

Una resposta a “Roques

Deixa un comentari